Цената на пшеницата се изкачи до нов четиримесечен връх. Причината този

...
Цената на пшеницата се изкачи до нов четиримесечен връх. Причината този
Коментари Харесай

Цената на пшеницата достигна нов връх

Цената на пшеницата се изкачи до нов четиримесечен връх. Причината този път е протестът на частната войска " Вагнер "  и нейният протест в Русия който ускори несигурността в вероятностите за доставките на зърно от черноморската житница, оповестява Bloomberg. Очаква се точно Руската федерация да бъде най-големият експортьор на пшеница в света през този и идващия сезон.

Поради тази причина обаче, всяка смяна в нейните доставки ще има значително въздействие върху световните потоци. Иначе, все още не наподобява да има разстройства в търговията с пшеница директно след " похода " на " Вагнер ", макар че корабната промишленост занапред ще прави оценка сигурността на дейностите в района, разясняват специалисти.

Фючърсите на пшеницата в Чикаго нарастнаха с 3,2% и покачването насочва цените към месечен растеж от 29%, който е и най-големият от 2015 година насам, дължащ се още на неналичието на превалявания, която изсушава царевицата и соевите култури в Съединени американски щати.

" Рисковете за международния пазар наподобяват доста по-слаби, до момента в който Владимир Путин към момента има надзор ", разяснява Ерик Майерсон - пълководец в шведската SEB AB.

Според банката по-нататъшното удължение на договорката за зърно в Черно море, изтичаща в средата на юли, е малко евентуално, а това способства за покачванията на цените на зърното.

В началото на месец май цената на пшеницата на Чикагската стокова борса поевтиня за трета поредна сесия на търговия до най-ниските си равнища от 25 месеца. Основната причина за това беше, че неотдавнашният дъжд в регионите за развъждане на зимна пшеница в Съединени американски щати и удобното време за други водещи снабдители от Северното полукълбо ускориха упованията за изобилни доставки от новата годишна продукция. 

Според упованията, реколтата от най-големия експортьор на пшеница - Русия, ще доближи 78 милиона тона през 2023 година, което е под върха от 2022-а, само че отново е на исторически високи равнища.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР